Čtvrtek, 28 března, 2024
Home Krása a zdraví Mrkev – zelenina s velkým využitím

Mrkev – zelenina s velkým využitím

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
mrkev vitamíny

Máte rádi chuť mrkve? Dokážete ji připravit na mnoho způsobů? Ano má široké spektrum využití. Je neodmyslitelnou složkou polévek, omáček, salátů, pomazánek, dětských pokrmů a také sladkých jídel. Lze ji konzumovat vařenou, dušenou anebo syrovou. Nikdy se nezapře její osobitá chuť. Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a pro tělo významných látek. Navíc je dobře stravitelná a přístupná během celého roku, ani její pěstování není náročné.

Vitamíny jsou zdrojem síly

To, že mrkev obsahuje karoten a provitamín A, ví snad každé malé dítě. Pomáhá při odolnosti sliznice a při vidění ve tmě. Najdete v ní antioxidanty a vlákninu. Mrkev je hlavní složkou dětských jídel. Působí proti průjmu a střevním parazitům. Zasyrova podáváme mrkev se strouhaným jablkem, křenem a citrónovou šťávou. Vařená mrkev politá rozpuštěným máslem a osmaženou strouhankou, chutná báječně. Nesmíme zapomenout na mrkvovou polévku a smažené mrkvance. Populární zelenina se používá jako přísada do dortů, koláčů a pečiva.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

Šťáva z mrkve chutná všem!

Z mrkve se získává šťáva, která je často doplňována dalšími složkami. Chrání před infekcí, obsahuje rovněž chinony. Mrkvový olej se pyšní dietetickými účinky a přidává se do některých kosmetických přípravků. V kombinaci s placentovou tekutinou urychluje obnovu buněk a harmonizuje látkový metabolismus. Díky šlechtění některých druhů mrkve se podařilo zvýšit výskyt karotenu. V mrkvi najdete falkarinol, který pomáhá snižovat rozvoj rakoviny.

Kdy sadíme mrkev?

Nebojte se, pěstování mrkve není nic složitého. Na jaře sejeme mrkev ranou a v létě pozdní odrůdu. S výsadbou nepospícháme. Nižší teploty mrkvi nepropívají, proto překryjeme záhonek netkanou textilií. Nejprve zbavíme záhonek dokonale kořenů, kamenů a plevele. Kořeny mrkve jsou hluboké a potřebují dostatek prostoru. Semena sejeme asi do hloubky 1 – 2 centimetry a řádků vzdálených asi 15 centimetrů. Semínka nedáváme blízko k sobě, rostlinky bychom museli často přetrhávat. Nezapomínáme na prokopávání, pletí a pečlivou zálivku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář