Čtvrtek, 28 března, 2024
Home Domácnost Podzim na zahradě, co ještě udělat

Podzim na zahradě, co ještě udělat

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
podzimní práce na zahradě

Nejteplejší dny roku už máme pomalu za sebou. Podzim o sobě ještě sice nedává vědět s plnou silou, přesto je potřeba začít přemýšlet o tom, co se zahradou v následujících měsících. Jak ji tedy co nejlépe připravit na nadcházející roční období?

Nejvyšší čas zrýt a přihnojit

Dočkáte se už raně podzimní úrody, například jablek, ztracená ovšem není ani teplomilná zelenina, jako jsou rajčata. Jestliže už nestihnou dozrát venku, celkem spolehlivě je můžete uchovat také doma. Jakmile sklidíte i poslední zbytky úrody, je načase záhonky zrýt. K dokonalému prokypření půdy vám pomůže kultivátor. Ani v této části roku byste neměli zapomínat na hnojení, které půdě vrátí vyčerpané živiny. Jen je potřeba pamatovat na to, že hnojiva by měla mít snížený obsah dusíku, naopak je dobré, aby se vyznačovala vyšším poměrem draslíku. Hnojit je v tomto období vhodné rovněž trávník. Navíc je ideální čas i pro založení trávníku nového.

Péči věnujte i stromům a keřům

Přestože se jedná o poměrně tradovanou tezi, dnes se již odborníci přiklánějí k tomu, že u ovocných stromů je výhodnější letní řez, nikoli ten podzimní. A to vzhledem k tomu, že podporuje plodnost dřevin. Právě teď je tak vhodná doba, stihnout byste tento úkon měli v období od května do konce září. Pomohou vám v tom užitečné nástroje. Pro ořez vám poslouží kvalitní ruční pila a s úklidem si pak už hravě poradí drtič větví. U Jadal si určitě vyberete to správné nářadí, se kterým půjde péče o zahradu snadno od ruky.

Vhodné je také vyhradit si čas na živé ploty. Na konci léta je můžete dotvarovat, a to ať ty listnaté nebo i jehličnaté. A zapomenout byste samozřejmě neměli ani na přiměřené hnojení. Mulč i kompost ocení krom plotů také keře.

Zalévejte a zlikvidujte plevel

Těsně před příchodem zimy je rovněž užitečné zbavit se plevele. Příští sezónu to rozhodně oceníte, ušetříte si tím velký kus práce. A nezapomínejte ani na dostatečnou zálivku. Zahrada ji bude v zimním období také potřebovat, protože skrze promrzlou půdu se potřebná vláha ke kořenům nedostane.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář