Pátek, 29 března, 2024
Home Krása a zdraví Už jste slyšeli o digi detoxu? Pomůže vašemu fyzickému a psychickému zdraví!

Už jste slyšeli o digi detoxu? Pomůže vašemu fyzickému a psychickému zdraví!

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
digi detox

Všimli jste si někdy, jak moc nás ovlivňují digitální technologie? Telefon a počítač máme neustále při ruce a tím pádem i maily, účty na sociálních sítích, hry a další. Zamysleli jste se někdy nad tím, že jsme permanentně online? Kde jsou doby, kdy jsme si bezstarostně povídali s přáteli nebo vyrazili na procházku bez mobilu v kapse? Přečtěte si návod, jak se k pohodovému životu vrátit.

Podle průzkumu britského deníku The Daily Telegraph, zkontroluje průměrný člověk svůj telefon 200x za den, a to jednou za 6,5 minuty. Jeden ze čtyř lidí je online déle, než spí. Průměrný teenager ze svojí postele měsíčně odešle 3 400 zpráv a většina lidí ve věkovém rozmezí 16-24 let uvádí, že dává přednost spíše „textování“ než povídání. Není na čase si udělat digitální detox? Odpočinout si od moderních technologií a žít svůj „ne online“ život? Poradíme vám, jak na to!

Vytvořte si plán

Nemusíte se závislostí na chytrých věcičkách přestat hned. Začínejte pozvolna, zvykejte si a po nějakém čase uvidíte, že se třeba bez kontrolování mailů obejdete celý víkend.

  1. Udělejte si seznam všech technologických vychytávek, které používáte. Patří sem telefon, tablet, notebook, MP3, chytré hodinky a další. Tím zjistíte, kolik chytrých věciček denně používáte.
  2. Změřte si čas, který strávíte kontrolováním mailů, účtů a dalších online věcí.
  3. Sepište si aktivity, které vás baví, ale v současné době je neděláte, protože na ně nemáte kvůli neustálému kontrolování displejů a monitorů čas.
  4. Určete si dobu, během které se od technologií oprostíte. Začněte nejdříve obědovou pauzou, následně přidejte čas během sledování večerních zpráv, čas před usnutím a čas během vstávání. Svůj mail ani další účty nemusíte kontrolovat třeba celý víkend.
  5. Odměňte se aktivitami, na které jste dosud neměli čas. Zajděte si třeba na masáž nebo si s chutí dejte Carla čokoládu Diana mléčná, která z vašeho volného času udělá požitek. Čokoláda uvolní vaše tělo, zbaví ho stresu, a díky serotoninu, jehož produkci v mozku podporuje, vás udělá nejšťastnějším člověkem na světě. Také můžete navštívit místo, na které se už dlouho chystáte, ale pořád jste neměli čas. Teď jste pánem svého času vy!
  6. Najděte si kamaráda, který do digitálního detoxu půjde s vámi. Budete tak mít větší motivaci svou výzvu zvládnout. Navíc budete mít někoho s kým můžete sdílet svoje pocity a úspěchy.

Proč podstoupit digitální izolaci

  • Pokud se oprostíte od nekonečného zírání do displejů, bude se vám lépe spát. Záření z obrazovek totiž narušuje tvorbu melatoninu, který podporuje spánek.
  • V práci budete produktivnější a výkonnější. Neustálá kontrola telefonu vás vyrušuje od práce, a tak se nemůžete na daný úkol plně soustředit.
  • Utužíte vztahy se svými blízkými, protože na ně budete mít více času a neodbydete je jen krátkou odpovědí na chatu.

Nebojte se digitálního detoxu. Lidé si zvyknou, ve které hodiny jste online a kdy se s vámi zkrátka nespojí. Velkou výhodou je, že si nastavíte svůj denní režim a budete vědět, kdy můžete očekávat telefony a kdy se zabývat třeba meditací, protože vás nikdo nebude rušit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář