Úterý, 19 března, 2024
Home Naše tipy Loterijní zákon, co nás čeká a nemine?

Loterijní zákon, co nás čeká a nemine?

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
loterijní zákon

V České republice nabyla k 1. 1. 2017 účinnosti nová norma. Je jí zákon č. 186/2016 Sb. o hazardních hrách. Poslaneckou sněmovnou úspěšně prošel v dubnu roku 2016. Nahradil původní platné ustanovení z roku 1990. Přináší řadu novinek. Které to jsou?

Co se změní ve světě online sázení

Nový zákon zásadním způsobem zpřísňuje pravidla ve světě hazardních her. Zamezovat by měl především nelegálnímu hazardu na síti. Pokud budou nyní chtít zahraniční provozovatelé dále pokračovat ve své činnosti, budou na ni potřebovat licenci. Jestliže si potřebné povolení nezařídí, bude to znamenat možnost takovýto web zablokovat. Tato povinnost pak leží na bedrech poskytovatele internetového připojení.

Hned na počátku nového roku tyto podmínky dopadly na celou řadu populárních portálů, které dočasně přerušily svou působnost na českém trhu. Mnohé z nich si o licenci ovšem zažádaly, je tedy pravděpodobně pouze otázkou času, kdy opět obnoví svoje služby rovněž pro české fanoušky. Patrně se mezi ně zařadí i oblíbené Energy Casino. Naproti tomu sázková kancelář bwin se z českého, potažmo středoevropského, trhu stáhla už v roce 2014, přesto ale dál provozuje českou mutaci webu. Podle všeho tak ovšem funguje nelegálně. Zatím je tedy otázkou, zda si oficiálně také požádá o licenci. Důvod, proč se tak řada společností rozhodla neučinit, jsou podmínky, za nichž mohou svoje služby nabízet v souladu se zákonem.

Vyšší zdanění, omezení klasických automatů i prostor pro nováčky

Mění se totiž i zdanění v této oblasti, také společnosti registrované na Maltě či Gibraltaru budou muset platit daně v tuzemsku. Přes protesty ministra financí Andreje Babiše nakonec poslanci také schválili pouze dvě sazby daně, a to ve výši 23 % pro loterie a kurzové sázky a rovnou 35 % pro automaty. Vláda prosazovala nicméně hned tři.

Nová legislativa se mimo online hraní dotkne také klasických automatů. Jejich výskyt by se měl značně omezit, nesmějí být v restauracích, klesne také celkový počet heren. Ty, které dál zůstanou, budou mít omezenou dobu provozu. Limitovány jsou dle nového zákona také vsazené částky i to, kdo si vůbec může vsadit, smůlu mají příjemci sociálních dávek či dlužníci.

Naopak nový zákon umožňuje též vstup českých sázkových kanceláří na trh s online sázením. Že se mají čeští hráči nač těšit, to potvrzuje zájem Sazky, české jedničky Tipsportu i Fortuny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář