Pátek, 29 března, 2024
Home Krása a zdraví Chcete darovat vajíčka k umělému oplodnění? Máme odpovědi na nejčastější otázky!

Chcete darovat vajíčka k umělému oplodnění? Máme odpovědi na nejčastější otázky!

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
darování vajíček

Zájem o umělé oplodnění stoupá. Rok od roku přibývá párů, které nemohou počít dítě přirozenou cestou. Pro mnohé ženy je jedinou šancí vajíčko od zdravé dárkyně. Pokud si již delší dobu pohráváte s myšlenkou, že uděláte dobrý skutek a vajíčka darujete, jistě máte určité obavy a spoustu otázek. Odpovědi na ty základní se dozvíte v tomto článku.

Kdo může darovat vajíčka?

Darování oocytů mohou podstoupit všechny zdravé ženy ve věku od 18 do 33 let. Výhodu mají dárkyně, které mají alespoň jedno vlastní dítě. Podmínkou to však není.

Všechny zájemkyně musí podstoupit několik vyšetření, v rámci kterých lékaři zjišťují vše o prodělaných chorobách, alergiích, abnormalitách apod. Nedílnou součástí procesu jsou také genetické vyšetření a testování na některé infekční nemoci (HIV, žloutenky typu B, C a syfilis).

Můžete si to rozmyslet?

Co když vám lékař oznámí, že jste vhodná kandidátka, ale vy si svůj záměr na poslední chvíli rozmyslíte a rozhodnete se, že darování vajíček nepodstoupíte? Na to máte samozřejmě právo. Můžete kdykoliv změnit názor.

Je darování vajíček anonymní?

Nemusíte mít strach, darování oocytů je oboustranně anonymní. Znamená to, že se dárkyně nedozví, kdo je příjemcem a naopak. Platná legislativa navíc zaručuje zachování anonymity i po dosažení plnoletosti dítěte.

Je stimulace vajíčka bolestivá?

Odběru vajíček vždy předchází stimulace pomocí podkožních injekcí. Ty se píchají do podkoží a nejsou bolestivé. Na konci procesu však můžete pociťovat tlak v oblasti podbřišku – je srovnatelný s tím, který prožíváte před menstruací.

A co rizika, jsou nějaká?

Rizika související s odběrem vajíček jsou obecně velmi nízká. Ve výjimečných případech se může objevit přemrštěná reakce na stimulační injekce nebo zakrvácení z vaječníků. Ke komplikacím, které by bylo nutné řešit operací, však dochází v průměru jednou na 3500 odběrů.

Pomohli jsme vám při rozhodování? Další informace vám poskytne lékař ve vámi zvoleném IVF centru.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář