Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Home Naše tipy Emisní normy nám znepříjemňují život

Emisní normy nám znepříjemňují život

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
dpf filtr

Trápí vás dnešní výmysly s tím, že musíme snížit emise, které produkují dieselová auta? V posledních měsících můžeme čím dál více číst o tom, že je třeba chránit naše ovzduší. Nejvíce se to týká domácností a aut. Zatímco v roce 2000 vyjížděli do ulic auta s emisní normou Euro 3, nyní v roce 2019 již máme vozidla splňující normu Ero VI. A co dál, také máte starší vozidlo a nemíníte si kvůli emisím kupovat zase nové? Řešení určitě existuje.

Co ovlivňuje DPF filtr

Již v roce 2000 se začaly do aut montovat tzv. DPF filtry, které zachycují hrubé části, a z výfuku již uniká pouze plyn, pokud se DPF filtr zanese, nemá již tak vysokou účinnost. Co ovlivňuje zanesení DPF filtru:

  • Způsob jízdy
  • Počet najetých kilometrů
  • Použití auta město x mimo město

Filtrační systém může být buď otevřený, který se montoval do nákladních vozidel, nebo uzavřený, ten má větší účinnost než otevřený. Dutinový filtr pevných částic se začal plošně objevovat u aut, která se vyráběla od roku 2006 a musela plnit normu Euro IV. Co ale s filtrem, který je zanesený? Podstatné je zasáhnout včas, jelikož neudržovaný filtr vám může zničit celý motor.

Regeneraci potřebujete nejen vy, ale i filtr

Pokud se obáváte nejhoršího, a nechcete si kupovat jiné auto, podívejte se na řešení, které může předcházet problémům. V případě zanesení filtru je důležitá regenerace DPF filtru. A v čem taková regenerace spočívá? Jde o to, že kanálky, které se ve filtru zanášejí, je potřeba vypálit, to probíhá tak, že se nastaví teplota plynů, proudící z výfuku, minimálně na 500 stupňů. Tento proces zajišťuje řídící jednotka automaticky, je ale potřeba aby k tomuto procesu přispěl i samotný řidič svižnou jízdnou ve středních otáčkách. Regeneraci filtru také pomůžete přidáváním aditiv do nádrže. Ještě máte jednu možnost, jak filtr vyčistit a to napojit ho na uzavřený okruh, který má čistící zařízení a jeho účinnost je 98 %. Nenechte se zastrašit tím, že i když máte pár let staré auto, musíte ho vyměnit. Určitě ne.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář