Pátek, 29 března, 2024
Home Naše tipy Whisky jako nápoj pro chvíle pohody

Whisky jako nápoj pro chvíle pohody

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
whisky

Asi nejznámějším milovníkem whisky byl Winston Churchill, který si ji vychutnával obvykle společně s doutníkem. Jeho nejoblíbenější byla skotská whisky Johnnie Walker. Ta tvořila základ pro jeho typický každodenní nápoj, pojmenovaný jeho dětmi jako „tatínkův koktejl“. Do sklenice se nalil Johnnie Walker tak, aby pokrýval dno, a zbytek se dolil vodou. Takto připravené pití Churchill usrkával po celý den.

Whisky zásadně vychutnávejte

Chcete-li si whisky vychutnat, zásadně ji nepijte tak, že ji se záklonem hlavy okamžitě nalijete do krku a spolknete jako panák vodky nebo rumu. Kdepak, whisky vyžaduje si ji náležitě vychutnat po jednotlivých doušcích. A je opravdu jedno, jedná-li se o skotskou whisky, irskou nebo americkou whisky. Na jazyce necháte rozplynout její chuť, opatrně ji převalujete po patru a až se jí náležitě nabažíte, teprve ji polykáte. A takto si něžně hrajete s každým dalším lokem.

Do jaké sklenice whisky servírovat?

Obecně se udává, že whisky byste měli podávat v nízké široké sklenici s tlustým dnem. Takto ji nejspíš vidíte popíjet gentlemany ve filmech. Přitom se jedná o mýlku. Whisky by totiž měla být nalita do sklenice z tenkého skla se stopkou, která se u hrdla zužuje. Takový tvar je ideální pro zachování aromatu whisky, jež hned tak nevyprchá.

Whisky s ledem, nebo bez?

Možná jste i vy propadli dojmu, že do whisky je nutné před konzumací vhodit pár kostek ledu. Jen tak by byla dokonale připravená k servírování. A vidíte, opak se zdá být pravdou. Ať už se jedná o skotskou, nebo irskou whisky, měly by být podávané o pokojové teplotě, abyste byli schopni vnímat její správnou chuť.

Zapomeňte na sodovku

I americká whisky stejně jako irská nebo skotská jsou nápoji s vyšší obsahem alkoholu. Ten se pohybuje většinou okolo 40 %. Jejich pití tedy svádí k tomu, že si je budete chtít naředit. Zapomeňte však raději na sodu. Její bublinky nemají právě dobrý vliv na vjemy vašich chuťových buněk. Jestliže ředit whisky, pak odstátou vodou z kohoutku, z níž už chlor dávno vyprchal. Ostatně i Winston Churchill takto svůj každodenní whisky vychutnával.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář