Úterý, 19 března, 2024
Home Krása a zdraví Jaké druhy zeleniny konzumovat na podzim?

Jaké druhy zeleniny konzumovat na podzim?

od Redakce
Published: Upraveno 1 komentář
podzimní zelenina

Je vám líto, že už končí horké léto? Musíte se rozloučit s čerstvým ovocem i zeleninou a vrhnout na nákup do supermarketů. Ne vždy jsou nabízené produkty prodejců plné vitamínů a čerstvosti. Není nad to, když si uskladníte ovoce a zeleninu z vlastní zahrádky. Na podzim a v zimě si nepochutnáte na křupavém ledovém salátu, šťavnaté okurce ani rajském jablíčku. S příchodem chladných podzimních dní bychom měli skladbu jídelníčku prostě změnit. Letní ovoce a zelenina nás jen ochladí.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

Co jíst po celý rok?

Lidské tělo moc dobře ví, jaké pokrmy potřebuje. Celoročně si můžete dopřát brambory na různé způsoby, jídla s celerem, cibulí, česnekem, mrkví i pórkem. Blahodárné účinky má červená řepa, jež je cenným zdrojem vitamínů, minerálů a navíc je antioxidantem. Dostatečné množství vitamínu C nám přinese řeřicha, červené a bílé zelí i jablka.

Podzimní zelenina na talíři

Začátkem září a října bychom se měli nadopovat zdravými látkami, které jsou obsaženy v cuketě, čekance, dýni, fenyklu, kapustě, kedlubně, květáku, okurce, paprice i salátu. Právě v tomto období dorůstá špenát, mangold, ředkev, tykev, zelí i pastinák. Určitě máte rádi ovoce, tak si dopřejte lahodné broskve, brusinky, ostružiny, maliny, slívy, jahody, borůvky i hrušky. V listopadu a prosinci se nám nabídka čerstvých potravin zužuje. Musíme se spolehnout na věhlasné účinky česneku, černého kořene, cibule, petržele, červené řepy, ředkve, pórku, řeřichy, tuřínu, jablek a hrušek.

Jídlo musí zahřát

Na podzim se vyhýbejte konzumaci mléčných výrobků, protože vám z nich bude doslova zima. Raději si vařte zeleninové polévky například ruský boršč, omáčky a syrové zelenině se vyhněte. Zapomeňte na studené nápoje a dopřejte si vlažnou vodu s citrónem a bylinkový čaj. Do svého jídelníčku zařaďte luštěniny, ovesné vločky, karob, jablka, banány, avokádo, kokos, datle, švestky a ořechy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

1 komentář

Podzimní jídelníček za pár kaček | společenský IN MAGAZÍN 16.10.2016 - 12:17

[…] obilí, jáhly, pohanku i rýži. Celý den popíjejte teplou vodu nejlépe s citrónem. Zelenina nám pomůže dostat do těla vitamíny, červená řepa, kedluben, zelí, ředkev, křen, cibule, […]

Zanechat komentář